neděle 19. srpna 2012

Pletené ponožky na dvou jehlicích

Tak jsem konečně našla ten slibovaný popis na ponožky pletené na dvou jehlicích.Doufám,že mu budete rozumět, a že podle něj upletete ponožky.
Ponožky pletené na dvou jehlicích.
Popis:
Začneme na 24 ok rantl a to buď 1oko hl a 1 obr nebo 2 hl a 2 obr.Velikost rantlu záleží na vás jak chcete.

                    
Po upletení rantlu ponožky začínáme plést patu líc hladce,rub obrace.Upleteme 8 řad.

               
Pak si pleteninu rozdělíme na tři díly a začneme plést-8ok prvního dílu a 7ok dílu druhého hladce.Osmé oko sejmeme bez pletení a další oko s dílu třetího upleteme hladce a sejmuté oko přes něj přetáhneme.



               
               
                 
                  
Na levé jehlici nám zbude 7ok.Pleteninu otočíme na rubovou stranu a pleteme-první oko sejmeme bez pletení a dalších 6 upleteme obrace(máme upletených sedm ok)osmé oko spleteme s následujícím okem obrace a pleteninu otočíme opět na lícovou stranu a pleteme zase první oko sejmeme,upleteme dalších 6 ok hladce(to jest ok 7)8oko sejmeme,další upleteme hladce a sejmuté přes něj přetáhneme.Otočíme pleteninu do rubu a pleteme stejně až nám na jehlici zbude 8 ok(prostředního dílu).

                 
            
              
             
Otočíme pleteninu na lícní stranu upleteme oka na jehlici a začneme přidávat oka z boku a to 8ok.Pleteninu otočíme a oka upleteme obrace a taktéž přidáme 8ok z druhé strany.

                            
Otočíme na lícovou stranu a pleteme chodidlo(dle velikosti nohy,ale pozor ještě se bude plést špička)


          
       
  Po upletení chodidla tvarujeme špičku.Na každé lícové řadě spleteme na začátku a konci řady 2oka hladce,otočíme a pleteme z rubu obratce.To stále opakujeme až nám na jehlici zbude 8 ok.

                    
Poté začneme z každé strany nabírat zpět oči a vytvoříme tak špičku ponožky.(24ok).

              
Pleteme lícovou stranu na které budeme vždy vlevo přidávat oko.Takže dopleteme ke kraji a poslední oko sejmeme a nepleteme.Nabereme oko z venku pleteniny,protáhneme a oko z jehlice přes něj přetáhneme.Bude nám to tvořit na lícu řetízek.

                
Otočíme do rubu první oko sejmeme a pleteme dál k poslednímu oku,které sejmeme a ponecháme na jehlici přidáme z boku oko a otočíme na lícní stranu kde tyto dvě první oka spleteme hladce-zase bude tvořit řetízek. 
Toto pleteme až nahoru na konec rantlu.

                
    Dokončená ponožka pletená na dvou jehlicích

1 komentář:

  1. Marti, perfektní návod, že bych oprášila jehlice :o)
    Pohodový večer, Helena

    OdpovědětVymazat

VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

LEVANDULOVÉ ♥

Každý rok se těším na voňavá kvítka levandule.......nastal čas..... sklízím a tvořím. Tak tady je moje první levandulové tvoření.......a ...